Új üzenet küldése


TCH
2014.08.30. 01:35:59
Képernyõ közepén bármi ugrálhat. Az egy dolog, hogy ha egy tilecsoportot akarsz mozgatni, akkor scrollozhatsz, na de, ha két vagy több csoportot akarsz mozgatni más irányba, akkor az már mindjárt nem olyan egyszerû. Videómemóriában a grafikát? A NES-nek nincs bitmap RAM-ja, mire gondolsz pontosan?
(Ezt én is tudom, csak szóltam, hogy a magasság nem stimmel. :P )

Ez akkor most melyik módszer? Felülrõl vagy alulról tervezõs?
E-Mail
mutantleg
2014.08.30. 01:02:03
A kepernyo kozepen legfejlebb a sprite-ok ugrandoztak amik meg azert voltak hogy ugrandozzanak, ha tile-t akarsz animalni akkor meg nem a palyat irod at hanem a grafikat a video memoriaba
(igen, ezt mondom: sprite-ot berakod 240 y-ra es az ekvivalens azzal hogy nem latszik)

Igen, celravezetobb mert ez egy iterativ folyamat: egyik lepes a masikra epul, ha nem mukodik valami akkor azt meg ki kell szedni meg az elejen.
Hiaba tervezel meg valamit ha fingod nincs mit csinalsz. Abbol van problema mindig ha valaki kitalal valamit, ragaszkodik hozza beszarasig akkor is ha nem mukodik es senki nem meri kidobni mert jaj hatarido. Osszelegozni valamit eppen hogy jo modszer
(Plusz a terv gyakran kimerul abban hogy 'le akarom masolni XY jatekot')
E-Mail
TCH
2014.08.29. 23:50:34
Mondom, nem a scrollozásról beszélek. Ha a képernyõ közepén ugrándoztak a dolgok, akkor a szélén hiába frissítek. Teljes képet általában nem kell rajzolni, de NES-en amúgy sincsen bitmap memory, mert minden tilekbõl áll. (Amúgy a NES képernyõje 256x240 (PAL) vagy 256x224 (NTSC).)
Hát az elsõ játékokban tényleg nem nagyon volt scroll az tuti, de én nem a scrollozásról beszéltem.

Jah értem. Azaz összelegozták a játékot, elkezdték, aztán majd csak lesz belõle valami. Lehet, hogy ez célravezetõbb, mint elõre megtervezni az egészet?
E-Mail
mutantleg
2014.08.29. 12:34:53
De nem kellett sokat mozgatnod mert csak a kepernyo szelen egy oszlopot boven eleg volt frissiteni, es ahogy te is mondtad azok raadasul tile-ok voltak (meg ugye ott volt a trukk hogy a cim volt eltolva ami kb majdnem ugyanaz volt mint amire a Carmack is rajott a commander keen-el, avagy ritka hogy a teljes kepet at kell rajzolni)
Avagy semmi szukseg nem volt kicimkezni 256x256 pixelt, a 8bit viszont boven eleg volt a sprite koordinataknak (ugye nincs is bit ra hogy latszik vagy nem, 256 y-nal lent van alul es nem latod)
Meg ugye pl. donkey kong-ba nincs semmi scroll, zelda-ba csak ha elered a kepernyo szelet, mario-ba csak egy iranyba megy (persze elotte a excitebike-ba talaltak ki), a mario3 volt ami egesz brutalis dolgokat tudott de az mar a tetopontja volt a nes-nek

Alulrol epitkezni: eloszor eleg ha egy karakter mozog valahogy a kepen es utana ha az jo kezdtek el tobb dolgot berakni; avagy itt nem volt dizajn doksi meg hasonlo fassagok
E-Mail
TCH
2014.08.29. 12:01:38
Ööö...te nép, a 256x256 pixel kicímzése baromira nem fér el 8 biten; 8 biten max 256 byte lehet a címtartományod, ami még monokróm kép esetén is max egy 256x8-as képre elegendõ. Pl. C64-en is 160x200 a képernyõméret (multicolor mode) és 40x25 darab 2-bites attribútum-mezõre oszlik, azaz egy 4x8-as "kockán" belül csak 4 színt használhatsz. Ez a BitMapRAM ez 160x200x0.25=8000 byte. Azonfelül van a ScreenRAM, ahol az egyes attribútumok 1-es és 2-es számú színeinek értékeit állíthatod (4 bitenként, alsó-fölsõ), a ColorRAM ahol a 3-as számúval teheted ugyanezt (csak az alsó 4 bit, de attól még elfoglalt egy egész byte-ot) és végül a 0-ás számú szín, a háttérszín, ami minden mezõben közös, az egy byte (szintén csak alsó 4 bit, mai napig nem értem, miért nem lehetett betenni ezt a ColorRAM felsõ 4 bitjébe és akkor a 0 is változhatna mezõnként, valamint azt se értem, hogy a ColorRAM miért van fix helyen, ha egyszer a ScreenRAM és a BitMapRAM mozgatható (a VIC 16k-ján belül)). Ez összesen 10001 byte. Ez sehogy nem fér bele egy 256 byte-os címregiszter tartományába. Persze ez nem katasztrófa, indirekt-indexelt címzéssel
($zz),y
bármit elérsz, de ha 256 byte-nál nagyobb tartomány kell, akkor a felhasznált memóriacímet kell basztatnod, pl:
; 4k-nyi nulla az $5000-es cimtol kezdve
		lda #$50
		sta $02
		lda #$00
		ldy #$00
cimke:		sta ($02),y
		iny
		bne cimke
		inc $02
		lda $02
		cmp #$60
		bne cimke
de ugyanez sux86-on
; ugyanaz sux86-on
		mov ax,$500
		mov es,ax
		xor ax,ax
		xor di,di
		mov cx,$800
		rep stosw
úgyhogy azért eléggé számít, hogy hány bit széles index regisztereid vannak. Nem véletlen, hogy a 68000-es, aminek 32 bit szélesek voltak, az az összes 16-bites procit ûberelte. (Mivel 16-bites volt a proci, ezért minden 32 bit széles mûveletet két lépésben csinált meg, de te ezt nem láttad, te egy utasítást adtál ki. És volt 8 db 32-bites általános célú adatregisztere és 7 + 2 32-bites címregisztere (7 általános célú, 2 veremregiszter (user/supervisor)), amikkel szinte majdnem minden mûveletet megcsinálhattál, amit az adatregiszterekkel.)
Na, most az odáig rendben van, hogy NES-en nem pixelesen kezelted a képet, hanem tilesetesen, de egy tile az csak 8x8-as volt, tehát ha egyszerre sokat akartál vele mozgatni, akkor nagyon sokat kellett trükközni. (És most nem a scrollozásról beszélek.) A másik meg az, hogy így hozzá voltál kötve a CHRROM-hoz, ha generálni akartál egy képet, akkor (majdnem) ugyanaz van, mint C64-nél.
Ami azt illeti, én többet programoztam a 6502-t, mint a sux86-ot, inkább azzal van tapasztalatom; igaz nem a NES-t, hanem a C64-et, az talán egy fokkal könnyebb, mint a NES. Mit értesz az alatt, hogy alulról építkeztek? Elõbb megírták a rutinokat és aztán írtak rájuk játékot?
E-Mail
mutantleg
2014.08.29. 02:43:59
Mind1 hagyjuk akkor ezt a tomaszmannt..

Nemtom egy jatek azert nem olyan bonyolult, kb. a problema ott van hogy a elsot kell megirni es utana a tobbi mar arra epul (makrok is meg jatekmotor is itt jon a kepbe)
Az hogy csak 8bit egy regiszter az nem tragedia ha a kepernyo kb csak 256x256 es elfer siman (pl manapsag is van a double es ennek ellenere szinte mindenki float-ot hasznal mert egesz egyszeruen nincs szukseg nagyobbra)
Mondjuk tenyleg hulyeseg volt cpu-t irnom mert maga az arhitektura ami konnyebb, hogy ugye 1 fajta joystickot kell kezelni aminek tudja az ember hol vannak a cimei, ugyanez a hangra minden stb. meg hogy ugye rajzolo rutinokkal csak minimalisan kell foglalkozni mert a hardver letudja
Ami tenyleg gond az a brutalisan keves memoria az igaz
De nemtom, ugy erzem azert tunik csak nehezebbnek mert masik vilag es nincs benne annyi tapasztalatunk mint a PC-s dolgoknal, de alapvetoen nem volt annyival nehezebb csak masok voltak a nehezsegek
Meg ugye amit mondtam hogy mivel nem volt mas valasztas a jatekok alulrol felfele epitkeztek es igy kisebb tragedia az assemblerel szenvedni (valoszinu ezert is voltak jobbak a jatekok mert a mit lehet ebbol kihozni hozzaallas dominalt)
es ugye az hogy a fortran nem annyira konnyu mint a basic az mellekes mert az a lenyeg hogy a assemblernel volt konnyebb
Mondjuk teny hogy kevesebben voltak kozel a tuzhoz es tenlyeg a igazi orult geniuszokbol lettek a elso jatekfejlesztok
E-Mail
TCH
2014.08.29. 00:49:18
Nem, de azért a pofátlan hazugságot se kéne. Én sem írom ki oscompra, ha valahol valami hülye azt írná, hogy ez a legjobb retroportál a világon, mert baromság lenne.

Ja, így már értem.

Azt nem tudom, hogy miért mondod, hogy a NES processzora, ég és föld az x86-hoz képest, mert ez nem igaz. Ha valaki, hát én nem akarom védeni a sux86-ot vagy támadni a 6502-t, de nem egy kategóriába tartoznak és nem a 6502 javára.
A 6502-ben volt egy db általános célú és két db index regiszter, mind 8-bites. A veremregisztere dettó 8-bites volt, tehát max. 256 byte volt a verem. Ezzel szemben a sux86-ban volt 4 db 16-bites általános célú regiszter és 2 db 16-bites index regiszter, valamint a veremregisztere is 16-bites volt, minek következtében 64k-s volt a verme. És volt neki még egy szabadon felhasználható pointer regisztere is (szintén 16-bites).
A 6502-es max 64k RAM-ot látott önmagában és slussz, míg a sux86-nak 20-bites címbusza volt, azaz 1 megáig látott (az már más kérdés, hogy ezt egy rettentõen elbaszott, 16 byteos szegmensekre felosztott címtérrel). Az, hogy az ûbersux emesdosz miatt csak 640k volt pécén, azt pont nem lehet felírni a CPU számlájára.
Az egyetlen, amiben a 6502 legyalázta a sux86-ot az a címzési módok területén volt, mert abból a sux86-nak volt 3-4 (4-5?), míg a 6502-nek 12. Meg a 6502-n több trükköt lehetett csinálni, pl. illegális utasítások vagy zeropage programming. De összességében a sux86 jóval nagyobb teljesítményre volt képes, és nem csak azért, mert nagyobb órajelet bírt el, hanem azért is, mert a regiszterkészletének köszönhetõen ritkábban kellett piszkálni a memóriát. (Pl. egy 16-bites összeadás 6502-n 14 ciklus volt, míg sux86-on csak 8.)
Persze a két procit nem is fair összehasonlítani, négy év és sok dollárnyi különbség van közöttük.
A géprõl. Maga a NES ugyan elég értelmesen lett összerakva, jók a kiegészítõ chipek, de pl. RAM az össz-vissz 2 kB van benne. NES-en ha több kakaó kellett, akár RAM-ból, akár CPU-ból, akár hangcsatornából, akkor azt a cartridge-be kellett belerakni, aminek a költsége a játékgyártót terhelte. (Mondjuk az a becsületére váljék a NES-nek, hogy a bõvítõbuszával gyak. bármit meg is lehetett etetni.) És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a NES-en a legnagyobb mapper is max 512k-s ROM-ot tudott kezelni.
Az tény, hogy pécén mindent erõbõl oldottak meg, de pont egy NES-hez képest volt is ott erõ. Az rendben van, hogy mind a pécé, mind a sux86 egy hiper elbaszott architektúra volt, de ha erõre nézzük, akkor ezeknek a NES nem volt ellenfél. (Az egy másik kérdés, hogy a pécében volt egy szaros négyszögjel, meg egy 4 színû CGA mód, mert most a CPU-ról és a fejlesztésrõl beszéltünk.)
A kirajzolás meg nyugodtan elvihette a 90%-át a dolgoknak, mert a játék logikája alig eszik valamit, a játékos interakcióinak lekezelése dettó, a hang meg ha pécészpíker, akkor nincs is mit nagyon erõforrás-enni (csip-csip), míg ha volt hangkártya, akkor meg ugyanaz az effekt volt, mint Amigán, hogy az csinálta a hanglejátszás oroszlánrészét. Minek kellett volna megenni a 90%-ot?
Tehát NES-re fejleszteni sokkal nehezebb volt, mint pécére. Már csak azért is, mert ugye pécén csak lefordítottad a programot (HDD ugye), míg NES-en ki kellett írni ROM-ba, vagy, ha kurwa sok pénzed volt, akkor volt SRAM-os cartridge-d.
Rengeteg makró volt? És azokat ki írta meg? Meg azért az, hogy azzal a rengeteg makróval kb. C szintû lett volna a dolog, az azért extrém erõs túlzás. Én elég sokat kódoltam 6502-ben és nem olyan fenékig tejfel, mint ahogy te itt leírtad. (C nyelv meg 1972-es, tehát az sem igaz, hogy ne lett volna, amikor ezek futottak, csak éppen olyan lassú volt az eredmény, hogy nem érte meg használni.)
FORTRAN meg azért majdnem BASIC, de kb. egyáltalán nem. :P Sokkal nehezebb benne programozni, mivel a BASIC az kezdõknek szánt tanulónyelv, míg a FORTRAN az egy lowlevel nyelv.
Úgyhogy, de, elég sok vér ki volt izzadva. (Az elvárások tényleg alacsonyabbak voltak.)

Kösz a videót, majd egyszer végignézem, most csak a kóder részt csekkoltam le benne.
E-Mail
mutantleg
2014.08.28. 23:27:40
Argh majd a negativ kritikat rakja ki mi bazmeg :P

Olyasmirol van szo hogy mindket oldalra ugyanazok a haromszogek kerulnek csak mas nezetbol kicsit, tehat nem ugyanazt a kepet rajzolja ki 2x csak nagyon hasonlo kamera allasbol; es ugye mivel ugyanaz a haromszog ugyanaz lesz a szin, textura, shader stb
(Tehat mintha ket webkamerat egymas melle raknal mintha a 2 szeme lenne valaki, csak virtualisan)

Azert az se olyan egyszeru mert NES-re pl. 'normalis' assembly meg cpu van, gyak a hardver egy jatek motor magaban (eg es fold a X86 -hoz kepest, ill a PC-n meg dos-ba nem voltak spriteok ugye, nyers erobol oldottak meg mindent pl. ugyhogy maga a kirajzolas vette el a eroforrasok tobb mint 90%-at mint utolag kiderult)
Meg volt regi Atari fejlesztokrol postmortem video, a ilyen arcade jatekoknak, ott prototipusokat csinaltak a jatekhoz Fortranba (ami majdnem basic ugye)
ill. a assembly-hez rengeteg elorre megirt makro volt, faszi aszongya hogy kb. mint egy elo-C lett volna (ami akkor ugye meg nem is volt)
Avagy annyi ver azert nem lett kiizzadva
(meg elvarasok is masok voltak, grafika teren alacsonyabbak sokkal)

(kozbe elo is kerestem a videot
http://www.gamasutra.com/view/news/189667/GDC_Video_Making_the_Atari_coinop_classic_Crystal_Castles.php )E-Mail
TCH
2014.08.28. 23:08:10
Tényleg. Az az indigémz idézete. De õ meg elfogadta és hangoztatja. :P

Hát ez az, de ha Carmack aszongya, hogy mindkét oldalra ugyanazt kell renderelni? Vagy rosszul értem?
3d nem is baj, hogy kimegy a divatból, egy picit mindig is utáltam.

Nemnemnem én nem azt mondtam, hogy akkor most magasztaljunk fel minden régi szart, akkor is, ha fos, hanem azt, hogy azért tegyünk különbséget egy assemblyben megírt, megahertzeken futó pár kilós fos és egy azonos minõségû, de dzsuvában megírt, gigahertzeken futó sokmegás fos között. Mind a kettõ szar, de az egyikhez vért kellett izzadni, míg a másiknál csak megnyomták a gombot. Az elsõnél elnézem, ha szar, mert megkérdem, hogy abban a környezetben tudtam-e volna jobbat. Nem magasztalom, csak elnézem neki.
Az meg, hogy sokan voltak, akik jól tolták, hát azért a pénz ott is befigyelt sokszor. Egy Ocean megtehette, hogy legprofibbakból alkalmazott egy hadsereget és havonta kiadott öt olyan játékot, amiben a motor, a grafika és a zene is high-end volt. Mert volt rá ember és idõ. Nem volt gáz, hogy egy sprite-t a faszi esetleg napokig rajzolt, mert sokan dolgoztak rajta.
Ott volt pénz emberre, gépre, szoftverre, mindenre. Egy garázsprojektnél mi volt a helyzet?
E-Mail
mutantleg
2014.08.28. 18:08:11
Varja nep, direkt megneztem most meg1x amit o irt a jatekrol az a tetejen van: "a minimalist game about friendship and jumping and floating and bouncing and anti-gravity"
A tobbi meg idezet a firkaszoktol.. ugyhogy nem o allitotta magarol ezeket a dolgokat
Vagy en nezek rossz oldalt nemtom: http://www.mikebithellgames.com/thomaswasalone/
(az hogy vegul felrakta a oldalara mint idezet az mar egy dolog de egy fokkal azert talan enyhebb)

Pont az a lenyege a ilyen szemuvegnek hogy kicsit mas a kamera allas mindket kepernyon ill. fasztudja meg nem volt rajtam ilyen
mondjuk erdekes mennyire occulus buzi mindenki, pont hogy megy ki a 3D megint a divatbol (mar nintendo is kijott a 2DS-el meg minden)

Mondjuk hogy nagy teljesitmeny szart osszehozni attol meg ne tekintsunk klasszikusnak minden regi fost, mert azert sokaknak sikerult jot is osszehozni
E-Mail
TCH
2014.08.28. 16:36:23
Hát igen, az ilyen zindekszhú kategóriás farturkász-zugfirkász zsurnalisztabanda az kb. olyan sötéthülye az egészhez, amennyire csak lehet. Pl. a pécéwrõld szerint a C64 1 GHz-es. Nem ez nem vicc.
Na, ezek a gémerblogok is ugyanezt a színvonalat képviselik, lásd még a hazai piacon az iddqd-t, amit persze, hogy két zindekszes gyökér vezet.
Viszont, a pixeltominál nem az újságírók írták, hogy klasszikus platformer, hanem maga a szerzõ állította ezt, ott van az oldalán.

Az rendben van, hogy régi játékok között is volt sok játszhatatlanul nehéz cucc, de azért tegyünk már különbséget egy 80-as, meg egy 10-es évekbeli játék között, akkoriban kurwa nagy teljesítmény volt egy közepesen szar játékot is összehozni, ma meg megnyomják a gombot és full 3d környezet, meg mifaszom.

Hát én nem vogymuk Carmack, de én úgy tudtam, hogy az ember két szeme két különbözõ képet lát és ezekbõl rakja össze a teljes képet, aminek van mélysége is, tehát ha a két szem ugyanazt fogja látni, akkor ott baj lesz, mert olyan, mintha fél szemmel néznél.
Az a hologrammos cucc az zseniális, respect neki.
E-Mail
mutantleg
2014.08.28. 10:24:56

Mondjuk pont ez a balhe egyik resze hogy ilyen hulyesegekkel nyomatjak ezeket a ujsagirok.. akik bloggerek .. illetve ez is egy gond hogy most mik ok pontosan (lehet hogy jobb ha nem mondom szerintem mik)
De attol hogy balfasz emberek vannak akik ossze vissza irkalnak fassagot meg ne a jatekra haragudjunk (ad ra egyeb eleg okot maga a jatek is boven)

Amugy rengeteg klasszikus jatek elmegy a picsaba, pl a elso Zelda ugy lett megtervezve hogy magadtol ne jojj ra mit kell csinalni, konkretan ugy gondolta Miyamoto hogy a emberek majd beszelgetnek egymassal hogy ki mire jutott es ez milyen jo lesz
(a valosagba meg ha nincs meg a vegigjatszas akkor bazmeg)

Carmack most a occulus-nal van ami ilyen virtualis valosag szemuveg es ugye ott ket kepernyobe kell renderelni (avagy sztereo) es valami olyasmit mond ha a GPU egyszerre foglalkozna mindket oldalon a haromszog rajzolassal (avagy ugyanazt a haromszoget a ket kepernyore ugyanakkor rajzolja) akkor gyorsabb lenne az egesz
(amugy regi 'vetelytarsa' Silverman meg hologramokba utazik mostanaba https://www.youtube.com/watch?v=A5cHbhOWavE )
E-Mail
TCH
2014.08.28. 10:05:46
Na, ebbe viszont igazad van, a demoralizálás az kurwára megy. Mondjuk nem tudom, lehet, hogy ez már reakció? Valamikor régen mindenkit, aki be tudott írni BASIC-ben egy nem annyira primitív programot, azt pátyolgatták, mert kellett a fejlesztõ. Most az ellenkezõje van, mert túltelített a piac.

Annak a pár embernek miért ne?

Neeeeeem, nem errõl van szó. A pixeltomit ugyan te mutattad elõször, de ettõl függetlenül is számtalan helyen futottam vele össze. A vévégecit meg a kamu 8-bites zenéket se te nyomtad az arcomba. És de, ráaggatják a retro cimkét ezekre a fosokra, hát az van kiírva a pixeltomi oldalán is, hogy Thomas Was Alone earned its place among classic platformers such as Manic Miner and VVVVVV. Én nem tudom hogy van ennek pofája ezt a két játékot a Manic Minerhez - vagy bármelyik másik régihez - hasonlítani, vagy egyáltalán klasszikusnak titulálni, amikor közük nincs a régiekhez. Errõl már egyszer leírtam a véleményem: http://oscomp.hu/?guestbook/min/2354

Mit mond Carmack? Nem értem. Mit jelent az, hogy két sztereo poligont raszterizálni?
E-Mail
mutantleg
2014.08.28. 05:03:02
Valami olyasmit probaltam kihozni belole hogy a kezdo fejlesztokbol lehetnenek majd a profik egy napon, de meg idejebe elnyomjak oket mert nincs felkeszitve az 'immunrendszeruk'

Alkotasba idot olni nincs ertelme. Annak a par embernek se. Tenyleg csak magunknak van ertelme alkotni barmit is. Avagy nincs ertelme a disznokat gyongybe fojtani

A retro az valoszinu csak a magyar szleng ra (?) angolszaszeknal inkabb a indie van elterjedve .. de inkabb hagyjuk mer asszem a twa-t egyedul en toltam a arcodba (tobbedmagaval)

Kozben update: most mar holywoodi arcok is beszalltak, mar senki se tudja ki kivel van,
es akkor a semmibol hirtelen egyszercsak megjelenik Carmack a twitter egen es a pofankba nyomja a tutit: https://twitter.com/ID_AA_Carmack/status/504775732803817472
(valoszinu meg kell jegyeznem hogy igen, nincs koze a temahoz)
E-Mail
TCH
2014.08.28. 00:55:59
Úgy látszik nagyon kiéleztem a beképzelt részt, mert engem igazából az átbaszás része zavar, hogy vár az ember valamit és valami teljesen mást kap.

Fez-t nem ismerem, majd megnézem, hogy mi az.
Én azt tudom, hogy a net tele van hülye haterekkel, akik mindent lefikáznak, csak mert csak (szted miért hagytam ott az összes hazai fórumot?), de attól, hogy vannak ilyen hülyék, attól még vannak tényleg szar játékok is.

Az, hogy mi mennyire nulla, az egy tényleg jó kérdés, de asszem megint sikerült nem azt a felét kihangsúlyoznom ami igazából zavar, mert engem a vévégeciben és a pixeltomiban sem az zavar igazán, hogy szarok, vagy hogy sztár lett belõlük, hanem az, hogy ráaggatták a retro cimkét, holott közük nincs hozzá. Engem az átkúrás zavar. Ugyanez a bajom a kamu 8-bites zenékkel is: az átbaszás.
Keresel és vársz valamit és valami olyat kapsz, aminek nem az a legnagyobb baja, hogy silány, hanem az, hogy köze nincs ahhoz, amit szerettél volna. Ha te vevõ vagy valamire és az orrod elé tolnak valamit, ami nem az, hogy de ez az, akkor kvázi ráderõltetik a szarjukat, akkor is ha nem tartanak pisztolyt a fejedhez, mert az arcodba van tolva.

Ugyanez vonatkozik az "AAA" szintre is (ami ugye attól "AAA", hogy rámondják). Anno a Last Ninja 3-ra mondták ezt a CoV-ban, hogy
Tehát ez volt a harmadik LAST NINJA. Ha értékelni akarnánk, ugyan mit is mondhatnánk róla?! Mit lehetne mondani egy LAST NINJA-ról? Mondjuk azt, hogy a grafika jó, a zene jó, a játék jó? Igazi profi munka - semmi más. Õszintén szólva az elsõ résszel nagyon szerettünk játszani; a második már nem nagyon tetszett; ezt a részt pedig már kifejezetten unalmasnak találtuk. Pont olyan, mint a Rocky-filmek Stallonétól; az elsõt élvezi az ember, a harmadikon elalszik, az ötödik elõl pedig sikoltva menekül.
Tehát beleölhetnek egy játékba sokezer munkaórát, attól még lehet, hogy sokadik rókabõr vagy csak épp a játék szar és ez vonatkozik AAA-ra is, meg undergroundra is.

Mi értelme van idõt ölni abba hogy alkosson az ember valamit? Ez sajnos egy olyan kérdés, amire mindenki csak a saját szemszögébõl tud válaszolni, de leírom a saját válaszomat:
A világ kurwa nagy és tele van emberrel, akiknek a többsége darálóba való, de ha az alkotásoddal megtaláltál egy-két olyan embert, akiknek megéri csinálni, akkor megérte. Azoknak kell csinálni, akiknek érdemes, nem a hülyéknek, vagy a hatereknek. És csinálhatod magadért is.
Én pl. elsõsorban magamnak szoktam alkotni, mivel a világ ritkán kiváncsi a munkámra. Ezzel így voltam gyerekként is és így vagyok most is.
Pl. a Linuxos SIDPlay frontendem. Linuxra ugyanis nincs tisztességes frontend SIDPlay-hez, csak fordíthatatlan C-s és C++-os szarok, meg használhatatlan dzsuvás szarok. Kurwa sokáig a windózost emuláltam, de egyrészt hiányzott számomra pár dolog belõle, meg untam is már, hogy nincs natív. Így aztán írtam egyet. Elsõsorban magamnak, mert szükségem volt rá, de gondoltam, ha jó nekem, lehet, hogy jó másnak is, így aztán elküldtem a linket a HVSC fele, hogy hátha lesz neki hely a frontendek között. Az eredményt itt olvashatod.
Vagy a másik példa a wav/8svx konverterem. Mivel én szép csendben építgetem közben magamnak a dolgokat és tervezem, hogy majd csinálok Amigára játékokat (meg mást is), közben születnek a toolok is; ez egyike az elsõknek: bármilyen lineáris wav-ból csinál neked egy 8svx mintát, bitmélység, csatornaszám nem számít, ha kell a frekvenciát is újra tudja mintavételezni (lévén az Amiga nem nagyon tud 28 kHz felett lejátszani). Erre is nekem van szükségem, de gondoltam, ha nekem jó, lehet másnak is az lesz, így bepostoltam az EAB-on. Volt aki megköszönte, volt aki mindjárt tarhált windóz-verziót is (finoman leszereltem), de persze volt aki benyögte, hogy ezt minek, amikor ott a sox? Válaszként mutattam pár benchmarkot, hogy csak 10x lassabb (túlzás nélkül), a rendszerigényei az egekbe rúgnak, míg az enyém bármely Amigán fut, ja és ráadásul a sox-os eredmény szarabb is, mint a wav28svx-é (linkek a topicban). Nem hatotta meg õket, végül kihozták, hogy három és fél köbméternyi paranccsori paraméter beírása után a sox is tudja ugyanazt, úgyhogy cumi.
Ennek ellenére nem bántam meg, hogy megírtam ezeket a cuccokat, hiszen nekem még mindig szükségem van rájuk.

Az utolsó bekezdést sajnos nem teljesen értem, de csak azt tudom rá mondani, mint feljebb, hogy nem a hülyéknek kell játékot csinálni. A hatereket meg el kell kerülni.
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 23:08:47
Vegulis a Phil Fish-t is ezert tamadta mindenki, hogy jajde el van telve magaval, pedig a Fez tenyleg nem rossz, ugyhogy akar el is ajulhatott volna magatol, hova szarjak kit erdekel..
Ugyhogy a masik oldalt is itt meg kell emliteni hogy emberek nem birnak magukkal es interneten kivul is tobben esnek neki egy embernek, neten vagy akkor meg kb a vilag esik neked szo szerint es valahogy senkiben nincs annyi hogy eszre vegye magat

Ugyanakkor .. ha azt mondom hogy a jatek egy szar de itt van stb.. az honnan tudod hogy nem csak egy trukk hogy valaki jot mondjon rola mert tudom hogy senki nem veszi eszre magat es olyan konnyu atbaszni embereket hogy az mar nekem faj? Hogy ha valaki kijelenti hogy ez a mestermuve annak lehet csak annyi bune van hogy nem eleg dorzsolt es nem tudja hogy mukodnek ezek a dolgok? (avagy GTA 1 marketing megegyszer sokadjara)

Azt hogy mennyire nulla egy alkotas.. a Mona Lisa-t is le se szarta senki amig nem loptak el..
Sajnos megint ott tartunk hogy megis egy jatek az muveszet? Vagy .. csak szoftver? Vagymiafasz? Vagy csak virtualis jatekok? Az hogy valaki bugo csigakat meg barbi babakat ertekel szaklapokban az valahogy nincs ennyire elterjedve, nem ertem ezt

Nincs egy objektiv merce amin meg lehet felelni
Diablo 3 eladott kb 10 millio peldanyt, top emberek dolgoztak minden reszleten es ennek ellenere valami rettenetes az egesz
Doom rajongokat nemregiben teljesen megosztotta a brutal doom nevu mod, es sokan varjak a Doom4-et ami megint reboot lesz, es nem is 4, es mar egy fel alapitotag nincs az ID-nel
ahogy a Blizzard-nal sincs ott a pali aki anno meg a Warcraft 1-et elkezdte programozni ill. meg a Starcraft-nal ott volt (lepsenynel meg meg volt)

Nem tudatosak a jatekosok, kb megnezik mi a jatek neve aztan annyi
Es akkor ezeknek.. ki a fasz tenne ki a lelket? Mi ertelme van idot olni abba hogy alkosson az ember valamit?
Maradnak a muveszkedok akik nem ertik meg ezeket a dolgokat, ill altalaba a kezdok
Mert meg nem tudjak mi var rajuk

Avagy a hulyek kapnak jatekokat amivel elvannak (farmville, cookie clicker)
a nem hulyek meg eltapossak (a hulyekkel karoltve) a gyengeket
Maradnak az erosek akik tudjak hogy a hulyek vannak tobben es a hulyek azok akik nem varnak karacsonyig hogy jatekot vegyenek, oket kell celba venni (mint ahogy a spam is azert van szar angollal irva hogy a minimalis intelliganciau embereket meg idoben kiszurjek)
namindegy, valami ilyesmi
E-Mail
TCH
2014.08.27. 21:19:00
Nemtom, én alapvetõen nem tudok nem negatívan hozzáállni az ilyen cuccokhoz. Viszont, ha akarsz egy jó Lost Vikings klónt, akkor Junkman: The Lost Kids, itt is fennt van, tényleg baromi jó (fõleg a zenéje, hehe), csak az utolsó szintet egyszerûen nem lehet megcsinálni.

Az amatõr az engem nem annyira zavar. Engem a hazudozás idegesít. Ha annak adnák el magukat az emberek, amik, akkor nem kapnék hányingert sok egyébként nem annyira szar próbálkozástól. Értsd:
- Csináltam egy játékot.
- Háááát... Elég gyenge.
- Ez van, tõlem ennyi tellik, nem tetszik, nem játszol, lesz akinek tetszik.
- Ok, jogos.
vs.
- Itt a legújabb mestermûvem!
- Háááát... Elég gyenge.
- Ez azért van, mert ez retro/mûvészet/szellemi szabadság/nonkonformizmus; az emberek meg zabálják, már többszázezren töltötték le, a játék király és én is király csávó vagyok!
- Nem, te egy beképzelt csicska vagy, a játékod egy kalap szar, az emberek többsége meg alapvetõen hülye.
Nekem ez a bajom nagyon sok esetben. Hogy kurwára nulla az alkotás és mégis extrém nyilvánosságot kap, aztán az egekig lesz magasztalva a szar játék és a tehetségtelen készítõ is.

Köszi, majd holnap mondom neki ezeket, hátha köztük van.
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 18:32:31
Twa-nak a sztori a fo lenyege szvsz, ami viszont magyarazat is miert negyzet mindenki illetve a cim maga is spoiler, de mind1 nem tudok nem pozitivan elfogult lenni vele kapcsolatban mert amugy sincs eleg lost vikings klon
Meg a project eden-t tudom ami jol sikerult lost vikings feleseg (nem is ugrik be masik 3Ds lost vikings klon most hirtelen) illetve mostanaba volt a The Cave ami hasonlo de rettenetes volt annak ellenere hogy tobb volt a munka a grafikaba es volt benne otlet is rengeteg csak valahogy nem mukodott az egesz
(Mondjuk az unity van olyan rettenetes hogy barmit csinalni vele kemeny munkanak szamit)

Nemtom, lehet hogy nem a retro a jo szo. Amator talan? Nemtom

Pff.. amennyi autossal en jatszok, fakktudja
Wacky Wheels-be van olaj de nem hiszem hogy arra gondolt,
Crash Warped -be van kinai nagyfal de nem autoverseny,
Big Red Racing autoverseny es 3D de nincs nagyfal asszem
E-Mail
TCH
2014.08.27. 16:54:32
Ja, a klikkelgetõshöz, én mondjuk nem ennyire "bonyolultra" gondoltam, hogy vásárolni lehet, meg díjak vannak, meg fancy grafika, meg mittudomén, hanem van egy darab szaros gomb és azt nyomogathatod, mint az idiot testben, ahol volt egy db. egyszínû kör, benne az IQ-val. Kb., mintha adnál egy szaros spárgát a hülyegyereknek, hogy nesze, ezzel játtsz, az meg elvolna vele napestig. Vagy nem, a spárga már túl bonyolult lenne. Olyan, mintha a villanykapcsolót kapcsolgatná naphosszat, úgy, hogy közben a körte ki van égve.
E-Mail
TCH
2014.08.27. 16:38:46
Ja, a pixeltomi az a twa. Imho tök mindegy mirõl szólt, attól még trágya.
Nem csoda, hogy a DOS platformerek jobb gameplay-t adtak, mint a C64, többet bírt a gép. Az meg, hogy az Atari 2600-ba, meg NES-be gyak alig volt hardware és ebbõl tudtak kurwa jó játékokat kihozni, az szerintem csak azt mutatja, hogy mit tudtak az akkoriak. Ehhez képest dzsuvában egy retardált óvódás is tud "programozni" és ennek a csávónak csak négyzeteket sikerült kihoznia.

Engem nem az zavar, hogy retróval telített a piac, mert én nem látok retrót. A vévégeci féle játékok nem retrók.

Modern játékokról én nem sokat tudok, jóideje nem érdekel már a mai játékipar, egy-két "kicsi" játék van, amire azt mondom, hogy jó (jellemzõen valami logikai, vagy platform), a "nagyokat" nem követem, így fingom nincs mi megy ott. Viszont amikor megnézek egy-egy "nagy" játékot, akkor valahogy csak ötlettelenséget látok.

Hát ez a kukiklikker ez egy gigászi fészpalm. Most mondhatnám, hogy megmondtam, hogy eljutunk ide...
Viszont ez a játék ráadásul egy szarul megírt foshalom, itt melóhelyen a kollégámmal 2 perc alatt rájöttünk, hogy brózerkonzol kinyit, beír
var shit = setInterval(function() { Game.ClickCookie() }, 0);
aztán röhög. Pontszám mentése
clearInterval(shit)
segítségével. Kollégám hagyja futni a gépet, már millió süti esik le másodpercenként; õ még röhög, én a hack sikerülte után ráuntam.

Lost Vikings 2 ilyen ronda volt?

Hallod, ha a második DA-s csávó rajzolta volna a pixeltomit, akkor lehet, hogy nem kapnék tõle heveny hányingert.

Egyéb: Nép, másik kollégám keres egy régi doszos, vagy windózos (95/98) játékot, ilyen háromdés "autóverseny", ahol olajat lehetett a pályára önteni, meg aknát dobni, lõni, etc. Egyszóval hasonlít a Carmageddonra, de nem olyan durva, itt a többi autót kell szétverni. És aszongya kínai nagyfalon is volt verseny. Destruction Derby meg a Demolition izé az nem az, azokat már néztük. Ötlet?
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 15:40:40
Es csak nem birom befogni a pofamat:

Lost vikings-re visszaterve, olyan ronda nem lehet a jatek mint amit a 2-vel muveltek
http://www.mobygames.com/game/playstation/norse-by-norse-west-the-return-of-the-lost-vikings/screenshots
Valoszinu ez a masik erv a retro mellett mert volt ennek normalis verzioja is, csak akkoriba volt a 3D lehet csak jo orulet
http://www.mobygames.com/game/snes/norse-by-norse-west-the-return-of-the-lost-vikings/screenshots

Ill egyeduli tamashoz visszaterve, lehet eleg hogy ha arcokat berakott volna a negyzeteknek a pali
(mint a Gish-ben ahol egy softbody kapott egy arcot es maris karakter lett belole)
http://ccc7ccc.deviantart.com/art/Thomas-Was-Alone-Fan-Art-388792205
http://kytri.deviantart.com/art/Up-and-to-the-Right-395834653
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 15:30:32
Jaj nekem, magas labdat meg kihagyom mint magyar a 11est:
"Én már "várom" azt a játékot, ahol eléd raknak egy gombot és azt kell nyomkodni, hogy pontokat kapj."
Cookie clicker

(ill elodje a Cow Clicker)

mar regota szinten van a ipar
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 12:01:29
pixeltomi az melyik? a Thomas was Alone? az mondjuk nekem kifejezetten tetszett, pont az volt az egyik legkellemesebb csalodasom eddig mert pont az ellenkezoje volt a muveszkedos flash retro-nak annak ellenere hogy elsore hasonlit rajuk (pl. hogy tenyleg a szereplokrol szolt a sztori es nem mindenfele mely gondolatokat akart eroltetni es hasonlok)
A vvvvv gravitacios izeje megint sok flash jatekba benne volt, mondjuk a egy-gombos jatekoknal meg ez is jobb
C64 mondjuk nekem kimaradt, mindig nekiallok a grafika miatt de valahogy a DOS-os platformerek-be jobb a gameplay (meg dos stilusubol eddig egyet talaltam, de ez steam exkluziv ugyhogy basszak meg: https://www.youtube.com/watch?v=Tak0rDJjlJY )
mondjuk a Atari 2600-ra mar a space invaders is az elmentunk a napig kategoria, vegulis egy Pong gepnek volt kitalalva a hardver
meg nemtom pl. a NES-re is bonyolult mert ott minden kazettaba volt gyak kiegeszites (meg a elsokon amiken nem volt ilyen lehet latni hogy gyak nincs dinamikusan betoltott grafika, pl donkey kong)
nem hiszem hogy barmi ujat mondtam volna ezzel csak valahogy mindig elfelejtodik hogy ezek voltak

mondjuk hogy nagyon telitett retroba a piac az masokat is zavar, de engem inkabb a puzzle tultenges ami megorjit

retrohullam leginkabb annak koszonheto hogy a AAA hullam-ban csak a grafikusok munkaja megy at, gameplayt nem lehet tervezni 300 emberes csapattal, ugyhogy a kicsik probaljak ezt a helyzetet kihasznalni
a nintendo modszereit akik viszont ertik hogyan kell ezt megszervezni meg nem akarjak a AAA emberkek masolni
(kb annyi a titok hogy alulrol felfele epitkezik a jatek es nem dizajn doksibol fentrol le, meg megvan az a fura szokasuk hogy szeretik befejezni a jatekokat, valoszinu mert japanban nincs ilyen netfugges meg PC nem terjedt el annyira a patch kultura)

plusz a 3D modellezo tool-ok nincsenek azon a szinten hogy sokan neki tudjanak menni a dolognak, egy animalt modellt barmilyen motorba beszenvedni egy katasztrofa

illetve a ubisoft framework (Rayman origins meg tobbi) ami elvileg ingyenes lett volna mindenkinek tudott volna meg valtozast hozni, de ugy gondoltak megtartjak maguknak (azert lett volna ingyenes mert a francia allamtol kaptak tamogatast a fejlesztesre)
E-Mail
TCH
2014.08.27. 10:45:38
Ja, hát ez a mikrofos féle negatív reklám is reklám márketing.

A vévégeci meg a pixeltomi sok embernek tetszik, mert sok ember szimplán hülye. Az a két játék iskolapéldája annak, hogy egy tehetségtelen senki is képes eladni az általa generált szemetet, ha tud körülötte hype-ot kelteni. Miért lenne "retro" az a két dzsuvában összeokádott pixeles szarhalom? Közük nincs hozzá. Játékmotor, grafika, zene, mind egy nagy nulla, nemhogy egy C64 platformer, de még egy Atari 2600-as platformer is kenterbe veri õket. Csak ugye ezek pár kB-os játékok, amik 1 MHz-en futkorásznak, míg a vévégeci és a pixeltomi az többtíz MB és GHz-ek kellenek neki. Ez nem retro, ez kamuretro. Retro != tehetségtelen szarjancsi által összefosott primitív, üres semmi. Most van egy retrohullám, azt próbálják meglovagolni, mert amúgy a kutyát nem érdekelné ez a két fos. A vévégecinek esetleg annyit lehet a számlájára írni, hogy a kapcsolható gravitáció egy viszonylag underground ötlet (eddig csak a MegaMan V-ben láttam). Viszont a pixeltomi az tényleg a netovábbja a tehetségtelenségnek. Ötlete nincs, ellopta a Lost Vikingset. Programozni nem tud, nesze hiperprimitív négyzetmozgató motor, az is dzsuvában, az õslamerek egyik anyanyelvén. Rajzolni nem tud, nesze egyszínû négyzetek. Zenélni nem tud, nesze összeollózott empéhármak. Pontosan ugyanaz az effektus, amikor valaki GXSCC-vel átkonvertál egy kibaszott MIDI-t és feltölti a netre, mint az õ 8-bites (LOL) remixét. No komment.
Az a baj nép, hogy az emberek már alapvetõen a szarra vevõk, tehát ha még hájpolod is, akkor biztos a kasszasiker. Én már "várom" azt a játékot, ahol eléd raknak egy gombot és azt kell nyomkodni, hogy pontokat kapj. Tudod, olyan, mint az a régi flash játék, ahol nyomni kellett egy kurwa nagy gombot és minden nyomásra levont egy tizedet a 150-rõl induló IQ-dból. Na ugyanez, csak itt nem lehülyéznek, ha nyomkodod, hanem dícsérnek. Fogadjunk lesz ilyen játék.

Hát belehallgattam, de nem nagyon tetszett, persze lehet, hogy csak nem találtam meg a jobb részeket.
E-Mail
mutantleg
2014.08.27. 00:36:13
GTA 1- nel konkretan szerzodtetek egy palit aki a felhajtast meg a marketinget megtervezte hogy "jaj milyen eroszakos ez a jatek felhaborito" stb. avagy ott abszolut tudatos negativ kampany volt es a ujsagirok nem maguktol mentek neki

Hmm az mondjuk teny hogy rengeteg szemet jut be, ebbe van valami,
mondjuk a VVVVV sok embernek tetszik .. fakktudja miert de az mar hatereset kategoria minimum (azt hiszem ott szallt el az agyam ahol at kell vinni egy emberket aki kovet teged lifteken instahalal tuskek felett)
inkabb azt mondom hogy ilyen szart meg hype-al is nehezen lehet (sokan ugy fogalmaztak hogy egy powerpoint bemutatot is fel lehet nyomni ezzel a erovel mint jatekot)

Twinsanity-bol regen tele volt, de most en is csak egyet talaltam (mondjuk ez a teljes)
https://www.youtube.com/watch?v=TsmvX7FJHho


E-Mail