Új üzenet küldése


TCH
2019.07.09. 00:53:48
Hát azt látom, hogy nagyon makacs vagy. De itt pont egy olyan falat akarsz bezúzni a fejeddel, amit nálad keményebb koponyájúak sem tudnának. 48k-ba szerinted milyen jellegű RAM disket lehetne megvalósítani, úgy, hogy mellette még legyen kernel + videomemória is? Az awk-nak szerinted mennyi funkcionalitását kellene kihajítani, mire a 640 kilójából lemenne kb. 10k környékére, hogy Speccyn is legyen értelme?
Regex match kódot talán lehet írni Speccy-re, de mégis mit kezdesz vele? A regex eszköz és nem cél. A memórialapozás pedig megint az expansion-barrier kérdését feszegeti; ha amúgy is bővítünk, akkor már azt rakunk bele amit akarunk és akkor már semmi köze a Speccyhez. Több Spectrumot ugyan össze lehetne kapcsolni (és írni rá valami iszonyat konvulensen megoldott, több gépre "skálázódó" kernelt), de ehhez megint valami speciális, bővítőportra illeszthető cuccot kéne barkácsolni, mert az nem úgy megy, mint egy parallel vagy serial port, hogy egy kábel is elég.
A tömörítés végképp a vicc kategória. Mármint a kétirányú. Igen, kitömörítőt - mondom: kitömörítőt - van értelme kazettára rakni és mögé felfűzni a tömörített cuccot, aztán kicsomagolni memóriába. De, hogy a memóriában legyen egy kétirányú tömörítő és mellé még kernel, meg FS, meg video, meg terminál, meg még...jóvan, haggyukmá'... (Csak érzékeltetésképpen: a tinfl nevű C-ben írt egyfájlos zlib kitömörítő 10k, míg a miniz nevű zlib ki-be tömörítő 100k. A szerző ugyanaz.)

Azt kéne végre megérteni, hogy bármit is akarunk, kifogyunk a tárból, mielőtt bármit is tennénk. A 48k-s Speccy nem alkalmas arra, amire használni akarod. Ezt a gépet arra találták ki, hogy magnóról betölts egy darab programot - mondom: egy darab programot - és csak azt futtasd.
Persze, lehetne írni hiperprimitív, pár byte-os programokat, meg valami szuperminimál kernelt, ami ezeket futtatni tudja, de ezzel nem érünk semmit. Szerinted mi az oka annak, hogy a SymbOS nincs 48k-s Speccyre, pedig az íróit igazán nem lehet inkompetenciával vagy tunyasággal vádolni? Miért nincs rá CP/M se, miközben Spectrum +3-ra van? Mi az oka annak, hogy nincs egy C64-es GEOS jellegű oprendszer rá? Mindre ugyanaz a válasz: nincs floppy és elég RAM. A floppyt nem tudod megkerülni. RAM-ból is kell legalább 64k (bár inkább több, mert a SymbOS is csak akkor fut a 64k-s modelleken, ha fel vannak bővítve 128k-ra, a GEOS meg ugye úgy futott C64-en, hogy a fájlrendszer egy bitet nem vett el a memóriából, mert az a lemezegységben volt külön). De Spectrum 48k-n nincs se floppy se elég RAM. Ennek megfelelően egyszerűen nem lehet rá használható - mondom: használható - rendszert összehozni. Minimálszart, ami nem jó semmire, azt igen. De annak mi értelme?

Sz*rk: Alámposztoltál, de igazából erre a Hurd-os posztra is vonatkozik a második bekezdés.
E-Mail
Sauron
2019.07.09. 00:36:09
Kicsit mas tema de megis idevag egy kicsit. Olvastam kijott a hurd uj verzioja. Nem vagyok koszonoviszonyban sem a hurddal de.irjak, hogy egesz mas a tervezesi filozofiaja mint a linuxe, mikrokernel, ami csak alap kommunikaciora fokuszal a harverrel, minden mas extra, tul keppen egy applikacio. Szoval ez alapjan lebetne dolgokat spectrumon is irni kicsiben, es mindent behuzunk es csak azt, ami kell.

Edit History Source ?Discussion
Welcome to... ... the GNU Hurd!

Home
Community
Contact Us
Donate
Contributing
Public Hurd Boxen
QEMU Images
Getting Help
Project Ideas
Open Issues
Documentation
FAQ
Hurd
Documentation
Running
Mach
Documentation
GNU Mach
MIG
Documentation
GNU MIG
Debian GNU/Hurd
GNU System
Hurd NG
A Microkernel has nothing to do with the size of the kernel. Rather, it refers to the functionality that the kernel provides. It is generally agreed that this is; a set of interfaces to allow processes to communicate and a way to talk to the hardware. Software drivers, as we like to call them, are then implemented in user space as servers. The most obvious examples of these are the TCP/IP stack, the ext2 filesystem and NFS. In the case of the Hurd, users now have access to functionality that, in a monolithic kernel, they could never use, but now, because the server runs in user space as the user that started it, they may, for instance, mount an FTP filesystem in their home directory.
E-Mail
Sauron
2019.07.09. 00:08:58
Csak... en nagyon makacs embernek szulettem. Ami az evek alatt alabbhagyott, mert sokszor jobban fajt a fal, amin at akartam torni, mint amit elkepzeltem elore...
Szoval gondolkodjunk pusztan elvi szinten es maradjunk kicsik. A fajlrendszert en nem banom egyaltalan, ha a memoriaban letezik csak elsosorban. A sed awk es tarsai nem ugy kene ezek alapjan elkepzelni, ahogy vannak, vagy ahogy megszulettek, hanem alkotoelemeikre bontva megprobalni kifoguralni hogy mikent lehet pl alap regex et par kilobajtban megcsinalni. A C kodja ha jol emlekszem nem tobb par oldalnal. Ha tevedek, akkor.kicsit tovabbi egyszerusitesek kellenek illetve ujrairasok, mert hat ki mondja, hogt a regex forras ami rendelkezeare all a legjobb? Addig van legjobb, amig jobbst nem irunk helyette. Vagy en, vagy Te, vagy mas.
Szoval nekem az tok eleg hogy nehany funkcio elmuzsikal alacsony szinten a memoriaval. Ebbe mar kicsi, de pelda erteku peldak belefernek es oktatasra pl tok jo lehet.
Mellette a memoria lapozas nem egy nagy ugy, bar nem tetszik de a kenyszer ravihet. Vagy ket harom spectrum osszekapcsolasa se a pokolbol valo otlet, ami megint megnyithat bizonyos tavlatokat.
De a legfontosabb szerintem, mint mindig, a technika. Alap file rendszer es navigacio, es nehany utility amit be kell huzni kazirol vagy mashonnan, hogy mukodjon. Illetve fuknciokat is ossze lehetnw allitani es betolteni, linkelni specifikusan a feladatra mert mindek is kene nekem awk szubrutin mikor csak par ciklust akarok futtatni egy par text fileon vagy egyszeru kepanyagon?
Illetve az egesz tar alapbol tomoritve lehetne legalabbis ahol ez kifozetodo ami tobbnyire az adat. Es az adat ae ugy legyen tarolva mint egy brutal buta fat vagy ntsc vagy ext3 ban, hanem meretre optimalizalva mint stacker, jam voltak anno, de lehet abbol is ujat irni es a par szaz k adatbol maris lehet 20k.
E-Mail
TCH
2019.07.08. 22:44:03
Kezdjük azzal, hogy a "natúr" 48k-s Speccy-n nincs értelme a fájlrendszernek, mert az egyetlen "háttértár", amit rá lehet dugni, az a tape. A tape pedig szekvenciális hozzáférésű és nem random. És teljesen mindegy, hogy MP3 lejátszót dugsz rá, vagy eredeti szalagos magnót, mert a szekvenciális hozzáférés marad. Bővíteni persze lehet mindenféle kütyüvel, de ha már bővítjük, akkor már ennyi erővel rá lehet dugni egy Z80000-es "turbókártyát", aztán annyi. De abban mi a Speccy? Nem. A minimum hardware egy bármilyen fájlrendszer alá az olyan, aminek van véletlen elérésű tára. Ennek megfelelően az egyetlen stock modell, ami szóbajöhet, az a ZX Spectrum +3. Valószínűleg ez az egyik oka, hogy a SymbOS nincs original Speccyre. Aztán, valami egyszerű shell-t, meg primitív fájlrendszert persze lehetne írni egy floppy-val bíró gépre, de ahhoz azért nem ártana, ha lenne elég RAM is. Csak emlékeztetőül: C64-en sincs "fájlrendszer", mert ott a DOS a lemezegységben van és van benne külön RAM, meg CPU. Ennek megfelelően egy 48k-s gépen, ahol még a képernyőmemória is lejön a tárból, nem nagyon van esélye normális rendszert felépíteni. Valószínűleg ez a másik oka, hogy a SymbOS nincs original Speccyre.

A dolog második részét viszont, hogy az awk-ot, sed-et, vagy bármi hasonló eszközt te egy ZX Spectrum 48-asra portolj, az megint a sok sikert hozzá kategória. Az utóbbi "csak" ~100k Linuxon, viszont az előbbi az olyan laza 640k; még az MS-DOS-nak is megfeküdné a gyomrát. És megint, ezek az eszközök egy csomó dologban függenek a libc-től, a kerneltől, meg egyéb dolgoktól. Ez még 128k-ban is sok lenne. És ezen nem segítene semmiféle screen-split trükk.
E-Mail
Sauron
2019.07.08. 20:44:08
Peldaul. Annak idejen szorakoztam az Euphoria nevu nyelvvel. Iszonyu egyszeru, es emellett teljes grafikus sdk ja van a windowshoz. Szoval gyorsan lehetett vele valami latvanyosat osszehozni. A problemam az volt, hogy oktatoprogit talaljak ami mutatja es begyakoroltatja.bizonyos parancsok mukodeset egy eleg nagy klaszteres linux kornyezetben. Az egesz kornyezet tul draga lett volna beallitani, de egy.ugyes.kis szimulatorral akarmi bemutathato. Szoval ez.volt a cel es egesz.jo lett, bar befejezni igazan nem tudyam, mas prioritasok miatt.

Most a spectrumon hasonloban gondolkodnek, csinalni egy nagyon kicsi (ertsd leegyszerusitett es kis lenyomatu) csonkot, ami pl egyszeru file kezelest mutat be. Listazhatod a filejaidat, valthatsz direktorit, belenezhetsz egy.ket fileba. Mindezt egy, vagy akarhany terminal ablakban. Max fileok 100,.max direktori melyseg 3,.max file hossz mondjuk 100 byte. Ez ha megvan, akkor tovabb lepni sort, regex, awk sed stb eszkozokre.
Mas prpjekt lenne a megoldas Nagyitasa, optimalizalasa. Pl 48kban nagyok q korlatok, de 80 vagy 128kban mar kisebbwk. Ha bedugsz egy microdriveot vagy floppit, neadj isten kazettas.magnot, akkor megno a hatterter. Kaz magno lehet bluetoothos mp3 olvaso is, mert mar van ilyen. Ez.mar kicsor tul megy az eredeti speccyn de akkor emulatorban, a nagyitas reszekent jelenhetne meg.
De kicsinek maradni is oriasi, sztem miutan a spectrum screen 3 reszre oszlik, a felso kettot elvesszuk, oda toltunk progit, alson meg 2 vsgy 3 terminal ablakot, es ott marad 42k memoria adatnak, es.overlay funkcipknak. Talan nem lenne lehetetlen?
E-Mail
Sauron
2019.07.08. 20:30:57
Ja,.hat engem maga a feladat is erdekel, talan jobban is, mint a vegtermek. Szoval pl ott egy jo pelda, amit irtal. Ls es filerendszer. Hogy lehetne ilyesmit speccyn megvalositani? Szerintem tobbfelekeppen, es mindenkeppen ujszeru,.ordogien egyedi megoldasokkal. Pl . Mondjuk eloszor is meghatarozzuk,.hogy mi az a minimum ami kene, mire lenne ez.jo, es kb mi a realitasa, kovetwlmenyei. Ha ez.megvan, akkor ennek alap reszeit ki lehetne dolgozni szerintem, majd iterativan optimalizalni.
E-Mail
TCH
2019.07.08. 15:38:25
windows 95: minimum 386sx (32-bites CPU) és 4 MB RAM, windows nt3.1: minimum 386dx (32-bites CPU) és 12 MB RAM, MS-DOS 5.0: minimum 286 (16-bites CPU) és 384 kB RAM. Hogy jött ez ide? Még mindig Linuxos szarok Z80-ra való portolásáról beszélünk és nem arról, hogy mit lehet egy régi 32-bites CPU-ra átírni. És azonfelül az egyes parancsprogramok kódjának portolása önmagában kevés, mert az ugyan lehet, hogy pl. az ls maga a parancs még Z80-on is futhatna, de mi lesz azokkal a dolgokkal, amikre szüksége van, pl. a fájlrendszer, meg a kernel? Scriptingről, meg terminálemulációról nem is beszélve.
E-Mail
Sauron
2019.07.08. 14:39:55
Miert ne? Ott vannak a unix utils dosra meg windowsra, egesz 90tol. Semmi multitask, csak a utilityk.
E-Mail
TCH
2019.07.08. 13:18:42
Z80-ra semmiféle Linuxos dolgot nem tudsz portolni, még a legapróbbat sem.
E-Mail
Sauron
2019.07.08. 02:32:11
Vilagos. Erdekes lehetne, hogy csak nehany dolgot megoldani. Pl terminalok fussanak egyszerre es linuxos parancsok, scripting. Szoval nem mindent, de valamit.
E-Mail
TCH
2019.07.07. 23:10:01
Nekem is tetszik. De ettől még egy modern oprendszert nem lehet Z80-asra portolni. És ez nem tunyaság kérdése.
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 23:06:19
Oke! Lenyeg, hogy tetszik. Nekem nagyon :)
Az a komment az interjubol van, csak ramutat, miert is jo ez az egesz retro dolog. Emlekeztet, hogy mashogy is lehet alkotni.
E-Mail
TCH
2019.07.07. 18:59:35
Nem mondtam, hogy nem jó. Azt mondtam, hogy nettó ökörség a Linuxhoz hasonlítani. Leírták, mit értenek preemptíven:
For the task management a combination of pre-emptive and cooperative multitasking has been choosed, which makes different task priorities possible. Pre-emptive means that tasks are interrupted after a certain amount of time by the operating system, in order to share the CPU time with other tasks. Cooperatively means, that a task stops using CPU time by itself. It does it, if it finished its current job or is waiting for a certain event. Because of this combination it is possible to assign priorities. Tasks with a low priority receive CPU time only if all tasks with higher priorities are not currently working.
Magyarán van lehetőség preemptive módon futtatni programot, de cooperative módon is. Viszont akkor lehet rajta olyan cooperative módon futó programot írni, ami sose adja vissza a vezérlést a rendszernek.

A win95 meg egy gigászi szarrakás volt, preemptive my ass, CLI HLT FTW.

Az tény, hogy sok lusta balfasz van a szakmában, aki pazarolja az erőforrásokat, csak nem tudom hogy jön ide, a Linux@Z80 témához.
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 15:50:07
Ez a megjegyzese telitalalat a mai programozok tunyasagarol

Todays computers are so fast, that you usually don’t recognize, if your code is completely unoptimized. If it’s running on your local machine only, that maybe ok, so there is no pressure to learn it anyway.
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 15:32:02
Itt meg a megalkotoja irja, hogy az alap spectrumra lehetetlen, de a 128k ra megoldhato lenne.

https://distritoentebras.wordpress.com/2017/12/23/interviewing-jorn-mika-aka-prodatron-symbos-creator-and-retro-enthusiast/
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 15:22:45
Itt kolteszkednek rola, hogy preemptiv is, csak nem annyira stabil: https://www.cpcwiki.eu/index.php/SymbOS

"While the MOS Technology 6502 can not move the stack, the Z80 can freely replace it to any position in the memory, which is more or less a condition for pre-emptive multitasking."

Ha win95 nel stabilabb akkor mar tok jo. Nekem jol mukodott a win95 is, megfelelo patchek es hozzaallas tudataban.

E-Mail
Sauron
2019.07.07. 15:10:36
Az attol meg tok jo is lehet. Csak az faj, hogy nincs Spectrumra vagy zx81re.
De a preemptivitason akkor mit erthetnek?
"it is based on a microkernel, which provides preemptive and priority-oriented multitasking "
E-Mail
TCH
2019.07.07. 14:06:16
Ja. Cooperaitve multitaskingot. Merthogy ez is az. A grafikus felülete meg kb. a GEM-mel egyszintű, vagy lehet, hogy valamivel jobb. És az egyes verziói direkt az egyes gépekre vannak optimalizálva. Pontosan azt tudja, amiket én itt az előző posztokban felsoroltam, hogy mit tudhat egy 8-bites gépre írt multitask oprendszer és köze nincs a Linux funkcionalitásához, amiről te beszéltél, hogy portoljunk egy lecsupaszított Linuxot Z80-ra.
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 12:42:52
Ugy tunik mas is almodott mar multitasking ot z80-on: https://en.m.wikipedia.org/wiki/SymbOS
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 12:38:21
Uff.
E-Mail
TCH
2019.07.07. 11:32:17
Ha 5 percenként van task-switch, akkor az minden, csak nem multitasking...azonfelül az éppen futó programon felül ott vannak még a háttérfolyamatok is, meg maga a "kernel" is; ezeket 5 perces TSI-vel kiszolgálni, az nettó vicc.

Először is nem feltétlenül foglalnak kevesebb helyet az utasítások; pl. pont a sux86 az, ami - backward-compatibility okokból - egy 8-bites utasításkészlet - pont a Z80 "alapjául" szolgáló 8080 - nyavalyáit hurcolja magával a mai napig, viszont ennek megfelelően az utasítások egy jelentős része is a mai napig 1 byte rajta. (Pl.: push, pop, ret*)
De, még ha feltételezzük is - a gondolatkísérlet kedvéért - hogy a Z80 utasításai kevesebb helyet foglalnak, akkor viszont azt is hozzá kell tenni, hogy Z80-on több lépésből is fog állni egy elemi utasítás végrehajtása, mint egy mai sux86-on. Pl. sux86-on egy - a fairplay kedvéért 16-biten címezhető - 32-bites memóriarekesz értékéhez hozzáadni egy másikat kb. ennyi:
movl ($16384), %eax
add %eax, ($16388)
Ez egészen pontosan 11 byte (a1 00 40 00 00 01 05 04 40 00 00) és akkor még jófejek voltunk a Z80-al szemben, mert nem foglalkoztunk vele, hogy 32-biten címezte ki nekünk a két értéket - ezzel elbaszván 4 byte-ot - hanem a legprimitívebb, legegyszerűbb, leggyorsabb módon oldottuk meg.
Ugyanez Z80-on? 32-bites regiszter ugye nincs, csak 16, tehát két lépésből kell összeadnunk, kezelve a carry-t:
LD BC, (16384)
LD HL, (16388)
ADD HL,BC
LD (16388),HL
LD BC, (16386)
LD HL, (16390)
ADC HL,BC
LD (16390),HL
Ez egészen pontosan 26 byte. Ez több, mint kétszer akkora, mint sux86-on. Akkor szerinted a Linux Z80-ra fordítva mennyivel lenne nagyobb, mint sux86-on?

Ami meg a multitasking shell-t illeti, a shell nem "multitasking". A kernel az, ami multitaskingos lehet. A shell csak mondja a kernelnek, hogy mit csináljon, a shell maga is csak egy task, ami programokat tud elindíttatni a kernellel.
A sakkprogramról meg annyit, hogy annak kb. annyi interakciója van a júzerrel, hogy hova lépjen a júzer, az összes többi az vegytiszta matek, amit egy őrült lehet, hogy bele tud zsúfolni párszáz bájtba. Egy shell, az teljesen más. Annak elsöprő többsége pont az interakcióról és annak lekezeléséről szól. A CBM BASIC 8k-s volt, azt nem tudni, hogy mennyi volt belőle a "shell", de biztos nem 300 byte. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy hiperprimitív volt, BASIC-only, shellnek csak más híján lehet nevezni; az AmigaShell, ami már azért inkább nevezhető shellnek és egy multitask OS alatt futott, az kb. 13 kB volt maga a programkód és nem tudom, hogy még mennyi a memóriaigény, de összesítve tuti nem fért el 16k-ban. És még az is ezer sebből vérzett, nem lehet összemérni egy mai shellel. Ha felrakjuk a KingCON-t, akkor már igen (sőt), viszont akkor már 36k a handler maga és még X kB memória. És ugye itt memóriaigényt alatt per kopf, (értsd per shell instance) memóriaigényt kell érteni. Ergo "multitasking" shell-t 16k-ba...nos, sok sikert hozzá.
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 04:41:47
Pl a 16k romot ki lehetne hajitani es helyette egy multitasking command shellt belokni. 16k nem sok de ha 300 byteban sakkprogi, akkor...
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 03:37:13
Az NMI miert nem jo? Nem kell hogy minden szazadmasodpercben switcheljen, eleg 5 percenkent is. Tudom, kis igenyu vagyok :)

A 8 biten nincsenek ilyen boduletes memoria igenyek es az utasitasok is kisebb helyet foglalnak. A Hisoft C fordito is 10k korul volt ha jol emlekszem
E-Mail
Sauron
2019.07.07. 03:35:03
Ja, azt kene.
E-Mail
TCH
2019.07.06. 23:48:16
A Linuxból már a legelső 0.01-es verzió is 32-bites CPU-t, MMU-t és messze több, mint 64kB memóriát igényelt. Esélytelen. Pont. Egy Z80-ason meg nem fogsz virtualizálni semmit, örül a szerencsétlen, ha egyetlen programot tud futtatni egyszerre. Nem tudom feltűnt-e, de az első preemptive rendszerek, (a QDOS és az AmigaOS) is 68000-esre íródtak és nem 8-bites CPU-kra. Egy kooperatív, task-switching oprendszert persze meg lehetne rá írni, de akkor azt 100%-ig az aktuális gépre optimalizálva (tehát külön Speccy/Amstrad/Enterprise/stb. verzió).
E-Mail