2012.12.14.

Feltöltve:

- M.U.S.C.L.E. (Nintendo Entertainment System / Famicom)
- Kinnikuman: Muscle Tag Match (Nintendo Entertainment System / Famicom)
Dátum: 2012.12.14. 13:18:28 #

2012.11.09.

Feltöltve:

- DOS Navigator 1.51 (MS-DOS)
Dátum: 2012.11.09. 08:09:37 #

2012.11.01.

Feltöltve:

- BGAFC RC 3.0 (32 bit) (Linux)
- BGAFC RC 3.0 (64 bit) (Linux)
Dátum: 2012.11.01. 19:39:35 #

2012.08.15.

Feltöltve:

- makeplaylist (Linux)
Dátum: 2012.08.15. 12:04:41 #

Vírusok eltakarítva, a WB lemezek tiszták voltak.

Pár nappal ezelõtt az amigaspirit.hu-n panaszolva volt, hogy vírusosak az Amigás cuccok itt fennt az oscompon. (Konkrétan a WB lemezeket emelték ki.)

Ellenõriztem, valóban volt pár vírusos cucc, szerencsére csak a "HappyNewYear'96" vírus volt az, ami a leírások (és a tapasztalataim) alapján nem csinál mást, mint szaporodik, mint az államadósság. De a WB lemezek tiszták voltak.
És találtam még egy db "Saddam" vírust az egyik disken, ami azonban ártalmatlanítva volt, mert át volt nevezve (és 1.3-as KickStart-tól kezdve amúgyis mûködésképtelen), ettõl függetlenül persze eltakarítottam.

Leellenõriztem a gépemet is, elég sok program fertõzött volt, méghozzá a jelek szerint évtizedek óta (ld. késõbb).

Aztán lerántottam az oscomp Amigás állományait és ráeresztettem a Virus Z-t.
Az eredmény:Az elsõ sorban látható a Wingsfur.adf fájlban az átnevezett - és ezzel ártalmatlanított - Saddam vírus, a többiben pedig azok a fájlok, amik az oscompon fertõzöttek voltak a HNY96-al. (A szám a directory elején az oscompos ID.)
Az errorok érdektelenek, pár ADF-en belüli fájlnál hibás checksumokra panaszkodott, de kivétel nélkül adatfájlok voltak. A Simon.hdf-et persze nem tudta kinyitni a Virus Z, de utána én felcsatoltam kézzel és tiszta volt.

Az összes HNY96 fertõzött cucc megjárta a gépemet, pontosabban ott lett fertõzött, így került fel az oscompra. Minden egyéb Amigás cucc - ami Amiga CD-krõl, torrentrõl vagy weblapokról jött - tiszta volt, beleértve a WorkBench lemezeket is.
Továbbá, a fertõzött cuccok túlnyomó része mostanában járkált a gépemen, kivéve két játékot: a Tech-et és az UFO-t, amik a kilencvenes évek közepe óta rajta laktak.
Ebbõl már lehet is sejteni, hogy hogy és mikor került a gépemre a HNY96.

A fõ gyanúsított az UFO, mert azt kaptam 1995 karácsonyára, még a lemezdoboz is megvan, ha hadviselt állapotban is. :PA másik gyanúsított a Tech, egyfelõl, mert az is õslakos a gépemen, másfelõl, mert nem is maga a játék volt fertõzött, hanem a magyar "intro".
Az elsõ képen látható "Show" program egy sima IFF megjelenítõ, ami a Tech startup-sequence-je hívott meg, hogy ezt a képet megjelenítse:Ez nem része a játéknak, ezt a magyar disztribútor rakta bele annakidején.

Persze fennállhat egy harmadik lehetõség is, miszerint annakidején egy harmadik helyrõl esett be a vírus és ez a két program csak áldozat, aztán amikor upgrade-ltem az 500+-t 3.1-re és újraraktam a rendszert, ezek visszajöttek a backupból - vírusosan. :P

Asszem ennyi volt.
Köszönöm az érintetteknek, hogy figyelmeztettek és persze elnézést is kérek; ez elég kínos volt, még ha maga a vírus ártalmatlannak is bizonyult és csak néhány programot fertõzött meg. Tanultam a dologból, innentõl minden feltöltendõ Amigás cuccot megnézetek a Virus Z-vel. (Egyébként a Virus Z, az összes szükséges cuccal innen leszedhetõ: http://oscomp.hu/index.php?details/Virus_Z_III_Amiga_1427)

Viszont mivel az oscompon lévõ WB lemezek tiszták voltak, így a fertõzött WB lemezeket nem tölthették le innen, az valahonnan máshonnan kellett, hogy érkezzen. És azt hiszem, hogyha az Amigájuk furcsán viselkedett, azt nem nagyon okozhatta a HNY96, mert a történet tanusága szerint nálam másfél évtizede megtelepedett és észre sem vettem - ha nem szólnak, lehet, hogy soha nem vettem volna észre, annyira nem csinált semmit.

Valami másik vírus lehetett a ludas, ami máshonnan, nem innen jött.
Dátum: 2012.08.02. 21:22:35 #