Új üzenet küldése


Sauron
2019.04.14. 03:08:13
ja, valoszinu. nem is tudtuk akkor meg hogy mi az. :) Nem nagyon volt ra szukseg,a gepek nem voltak meg annyira erosek, hogy egy dolognal tobbet csinaljanak. Legalabbis nem volta ra oriasi igeny. Aztan minden megvaltozott.
E-Mail
TCH
2019.04.12. 22:37:06
84-85 magasságában még nagy szó volt, hogy egy mikrogép is tudja.
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 18:16:42
Mondjuk az egesz preemtive dolog nagyon tulmisztifikalt mert ugy tunik egy sima interrupt rutinbol meg lehet oldani barmelyik gepen, csak nincs beepitve az os-be...
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 18:15:28
Jo tudni, mondjuk a nagygepek ott voltak korabban is. A QL nagyon nem volt szimpi mert nem egy jatekgep volt es mi foleg csak jatszani akartunk :) Meg alig vette valaki..
E-Mail
TCH
2019.04.12. 17:34:23
A legelső igazi - értsd: pre-emptive - multitaskos gép a Sinclair QL volt '84-ben. Aztán egy évvel később jött az Amiga.
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 15:24:13
En a visszavasarlosdival belyegekkel voltam igy. Mert allandoan gyujtottuk meg altalanosban, es egy hulye csaj miatt az egeszet el is vesztegettem... de nosztalgiabol kesobb megvettem majdnem minden belyeget vissza 1945-ig...
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 15:22:34
Illetve most rakerestem, elkepeszto, valaki mar 1984-ben kidobott egy pici kodot ami multitaskingot tett lehetove ZX Spectrum BASIC-ben is! Azt se tudtam mi az meg evekig...
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 14:09:10
Hat az igaz a mikrok varazsat teljesen felegette a pc. De amikor eloszor lattam multitaskingot az pcn volt novellen, mondjuk nem is vokt true multitask, na attol lehidaltam... aztan linux.
E-Mail
TCH
2019.04.12. 09:20:43
Csak a saját gépeinket vásárolgattam vissza, amúgy nem gyűjtöm. (Amerikát meg nem visszavásárolnám, hanem lebombáznám, de az mellékes.)
Nem kell elhinni, igazából nem is nagyon érdekel, hogy ki hiszi el. (Egyébként lehet, hogy három éves voltam már, a C128 két évig volt.)
A pécé az egy rettenet volt mindig is, meg az is marad...
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 01:36:09
Ja idosebb unokatesomeknak volt c64 de nekem annyira sose tetszett kivebe a hamgjat. A grafika olyan elmosodott darabos volt
E-Mail
Sauron
2019.04.12. 01:31:49
Hat kedveS TCh ez halali. Konyvet irhatnal de legalabbis valami monografiat. Az biztos, hogy Kolumbusznak kene leszarmazottja legyel, mert akkor Amerikat is visszavasaroltad volna mar. Vagy legalabb egy jo nagy darabot belole. Lol.
Hat idoeltolodasban vagyunk, mert en 87 ben mar 15 eves voltam mikor Te 1 ahogy irod. Es akkor en programoizgattam basic meg ilyesmi, ez.hiheto, de hogy 2 evesen irtal egy soros progit progit az nehezen hiheto de attol meg lehet.. lol.
Nekem miutan nem volt meg semmi csak irogep 82 elott, ezert azt hasznaltam. Aztan a zx81 kolcson majd a spectrum kolcson majd a sajat timex zx81 majd hamar a sajat spectrum es vege a tortenetnek, mett attol kezdve kb 1987 korul csak pc es kiszerettem a jatekokbol illetve pcn folytattam mrg kicsit foleg ega monitorral szoval hatranyos helyzetu voltam, aztan meg tobbnyire dolgozni kellett... de amigan jatszottam a haveromnal a test drivera meg a goblinsra meg a strip pokerre emlekszem de az amiga elerhetetlen volt ar miatt meg nem is volt mar annyira fontos se. Ja meg a kozepiskban ibn 360 koppintas r 20 hasznaltunk amitol hanytunk. Meg utana szamalkban pc, mind virusos :D
E-Mail
TCH
2019.04.12. 00:06:16
Nekem mim volt? Bolygónyi pofám, meg borsónyi agyam. Hát sok minden, de Speccy pont nem.

Legelőször nekünk is C64 volt. Abból egymás után kettő, az első nem is a mienk, hanem a MATÁV-é, de aztán lett saját. Még '87 magasságában. Erre nem is nagyon emlékszem már, mert alig voltam 1 éves. Aztán el lett adva, de utána öcsém valahogy felhajtotta Szegedről, vagy nem tudom honnan, egy pincéből. Csak egy 1541-II-es lemezegység maradt meg az akkori felszerelésből, még táp sincs, se a géphez, se a lemezegységhez; most itt hever bennt a szekrényben mind a kettő.

Aztán kb. '88-ban lett C128. Erre már emlékszem, mert ezen írtam az első programomat (10 PRINT "HULYE GEP"), meg Apa ezen rengeteget játszott és programozott. Ez is el lett adva, de 20 évvel később kiderítettem kinél van és egy webshopért visszavásároltam az egész pakkot; visszajött a gép, az 1571-es, az 1581-es, meg egy raklap lemez. Azóta is használom, most is itt van az asztalon.

Eztán volt egy karácsonyi edition-ös A500, de nem emlékszem, hogy '89 vagy '90 karácsonyán jött be a családba. Ez is el lett adva, de ezt még nem sikerült visszaszerezni, csak a doboza van meg. A nagybátyámhoz került, de utána ő is eladta. A hozzá használt RocTec HD illesztő és Harms turbókártya még megvannak, bár sajnos a turbókártya már kinyiffant.

Utána ez cserélődött egy A500+-ra, bár már nem emlékszem mikor. Ami biztos, hogy én '92 karácsonyán kaptam meg, a RocTec-kel és a Harms-szal együtt. Ezen a kombón nőttem fel. A gép a mai napig az elsődleges Amigám, bár már egy ACA-500 lóg ki az oldalából, amibe egy Blizzard 1230 IV van beplugva.

Az A500+ megvásárlása után, de még az énhozzám vágása előtt, '91-ben jött egy Atari 2600 klón. Ez volt az első saját konzolom, ami tényleg az enyém volt. Sajnos csak két hétig volt, mert utána szó szerint kipurcant és csere áldozata lett.

Amire pedig cserélve lett az egy SuperCom 72. Ez egy NES klón. Van benne 500 játék, ami valójában kb. 10 játék vég nélküli hackjeinek sora. Aztán jött hozzá egy 82 játékos kazetta (ez se full 82, csak hatvanvalahány), majd egy focis játék, amivel sose játszottunk, így az cserélődött egy Quantum Fighterre. De most 25 évvel később sikerült a futballosból szerezni egy másik példányt. (Vagy ki tudja, lehet az eredeti jött vissza? Bár ez nem valószínű.) Ez a gép a másik, amin felnőttem, ez is itt hever az asztalon teljes harci díszben. Nemrég a pisztolyát is megjavítottam, meg a gamepadra is raktam távresetet/powerkapcsolót.

Amikor az A500+ hozzám került '92-ben, Apának már volt egy 1200-asa. Ez a gép is megvan, sose lett eladva; végig Apáé volt (illetve egy darabig én használtam), de amikor Apa elment, a család nekem ítélte, úgyhogy most már nálam van, itt hever a polcon. Tervben volt, hogy "konzol" lesz belőle, de csak addig jutottunk, hogy öcsém karbonfóliát húzott a ház tetejére. :P Azóta itt hever a polcon, két színben. Egyébként Apa megmoddolta, össze van tkp. "nőve" a turbókártyával; bár széthúzhatóak, de egy moddolt csati van és csak ez az egy kártya megy rá. (Egyébként egy Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3 az.) Ezen felül különleges ismertetőjele még, hogy meg van benne moddolva a PCIMCA port is és működik a hardware-es resetje (mármint a portnak).

Öcsém is kapott egy 1200-est, valamikor '94 magasságában. Ebben csak 4 MB FastRAM volt. 2002 környékén eladásra került, de 2006-ban visszavásároltam egy fickótól, turbókártyával jött 10k-ért, mert el volt szakadva benne a LED-kábel és azt hitte a fickó, hogy nem működik a gép. Ezt használtam egy darabig, majd Apa levitte és odapasszolta az övét, ezt a gépet meg rommámoddolta: beletömött valami átalakítót, arra rá egy 2.5 colos HDD-t és CD-t, ez utóbbi szabályszerűen a gép seggéből lóg ki (illetve nem lóg ki, mert be van süllyesztve). Most ez is itt hever a polcon. Ez a harmadik gép, amin felnőttem. Blizzard 1230 IV van benne. Egyéb különleges ismertetőjele még, hogy az alján rajta van egy magyar szervíz névjegymatricája.

2000 körül (vagy előbb?) idekerült még egy 1200-as. Akkor nem nagyon volt használva, ennél is tervben volt, hogy "konzolt" csinálunk belőle, de végül sose lett a dologból semmi. Most itt van az asztalon, ezt használom. Blizzard 1230 IV volt ebben is, de beszereztem egy Blizzard 1260-as kártyát hozzá. Ennek különleges ismertetőjele, hogy a floppy mellett a jobboldalon volt rajta egy DS/DD matrica, aminek a helye a mai napig látszik.

2006-ban, amikor öcsém Amigáját akartam visszavásárolni, a fickó először tévedésből egy másik A1200-ast adott el nekem, turbókártyástól, monitorostól. Ezt utána én eladtam Yana-nak (talán 2011-ben?), most ő használja (ha azóta el nem adta).

Dettó 2006-ban a nagybátyám hozzámvágott egy Atari 130XE-t és egy Atari 1050-est. (Meg egy rajztáblát.) Táp volt, de lemezkábel, meg DOS lemez nem. Lemezkábelt még vettem egy ezresért (egy 1030-as magnóval együtt), de DOS lemezt csak évekkel később hozott Roberto haverom. Aztán az 1050-esről is kiderült, hogy nincs benne ékszíj. Roberto hozott egy másik - erősen viseltes állapotban lévő - 1050-est, kibányásztam belőle az ékszíjat és felbootoltam az Atarit. Csak egy évtizedbe tellett, asszem ez rekord bootidő. Játék nincs hozzá, de azért itt van az asztalon ez is. Ami késik... (...az a MÁV.)

2007-ben öcsém kukázott valahonnan egy Sega MegaDrive 2-őt, meg pár sárga kazettát. Amin NES játékok vannak. Segához. Érdekes.

Szintén 2007-ben, MG hozott nekem britfődrűl egy Sega MegaDrive-ot, meg pár kazettát.

2008-ban MG hozott még egy Sega MegaDrive-ot, de ezúttal Sega CD 2-vel (mert az volt a lényeg). A Sega CD-t rádugtam a saját gépemre, az alapgépet meg öcsémnek ajándékoztam.

2013-ban szerváltam egy eMac-et, MorphOS futtatáshoz, de böhöm volt, nem fért el, eladásra került.

Ugyanabban az évben, valamivel később beszereztem egy PowerMac G4 MDD-t. Ez azóta is megvan, itt van az asztalon, van rajta OSX, meg MorphOS. (Volt még egy - sokkal gyengébb - G4-esem is, de nem emlékszem, hogy mikor és hogyan került hozzám és hogy mikor passzoltam át öcsémnek. Valahol még megvan, a garázspadláson...)

Talán 2015-ben, szerváltam egy mid-end, PCI-X-es G5-ös PowerMac-et, aminek minden baja volt, az is öcsémhez került.

És kb. ugyanabban az évben nagybátyám szerzett nekem egy leselejtezett Sun szervert (Fire?), de ezt végül Roberto megvette, mert nem tudtam mit kezdeni vele, mert nekem desktop gép kellett volna.

Valamint, ezekben az években, nem tudni mikor, de a nagybátyám a saját 1200-asát is hozzánkvágta. Ezt eladtam keminek, azóta ő használja.

2016-ban vettem egy high-end G5-ös PowerMac-et, ez azóta is itt van, van rajta Linux, meg FreeBSD.

Még ugyanabban az évben beszereztem egy Sun Blade 100-ast, hogy legyen Sparc-os gépem is. Érdemben még nem sikerült vele mit kezdeni; először Sun-os billentyűzet kellett volna hozzá (az végül lett), aztán soros kábel (az is lett), meg Solaris és Sparc-os Linux (ezek is vannak már), most meg idő kéne, meg morál (hol egyik, hol másik nincs). :P

Sz*rk: És még mindig ugyanabban az évben az XForms karbantartója hozzámvágott egy RPi-t a lefejlesztett ListView/TreeView komponensekért.

Ezen felül még van 3 kvarcjáték (2 az enyém, 1 öcsémé, ez utóbbi nem tudni, hogy megvan-e még.), meg két tetris (egyik enyém, másik öcsémé) a 90-es évekből. Meg 2017-ben a szülinapomra kaptam egy retro-utánzat handheld kvarcjáték-szerűséget.

Hát ennyi, "kivonatosan". Ebben a pécék nem voltak benne, de azokra nem is nagyon emlékszem, csak vázlatosan.

Faszom, ezt 10 szóban is fel lehetett volna sorolni, le vagyok már fáradva...
E-Mail
Sauron
2019.04.11. 21:31:04
Koszi! Ja ez rendjen van, en is valami hasonlot kiolvastam, hogy ha 1k van akkor iszonyu nehez mert a kepernyo memoria a tobbivel share-elve van... itt arrol beszel ha 4k akkor mar jobb, mert a teljes kep memo valszeg elerheto. mondjuk lattam ra referenciat hogy a spectrumhoz hasonlo "hires"-t is lehte kihozni a zx81-bol, az erdekes lenne, hogy, es hogy hol tarolja...
a TLL allat jo jatek volt, a cyclone folytatasa, hasonlo stilusu. akkor neked mid volt, Commodore?
E-Mail
TCH
2019.04.11. 21:12:34
ZX81 screen: http://www.zx81keyboardadventure.com/2017/03/peeking-into-zx81s-screen-maze.html

TLL: Nekem igazából sose volt Spectrumom, csak hallottam róla. keminek van Spectrum+-a.
E-Mail
Sauron
2019.04.11. 19:22:16
TLL.

Emlekeztek a TLL -re Spectrumon? Valamiert sosem mukodott, toltes utan azonnal elszallt, es egyszer veletlenul Kempston Joy nelkul toltottem be, es elindult! Nem tudom miert nem szerette a Kempstont...
E-Mail
Sauron
2019.04.11. 18:56:11
Nem tudjatok a zx 81-nek tul keppen mennyi volt a screen memoriaja? irjak hogy egy teljes kepernyo 793 byte, es meg ott vannak rendszervaltozok stb szoval 1k bol nem is marad joforman semmi... akkor az 1ks chess hogy fert bele?
Mert a spectrumon tudom, hogy a 16k-s se annyim hanem 8, mert 8 volt a kepernyo maga... de a zx81-nel nem tudom mennyi volt a kepernyo es volt-e igazan dedikalt. azt irjak, volt...
E-Mail
TCH
2019.04.11. 13:01:55
Tény, hogy a WinUAE brutál beállítási lavinát zúdít az emberre, de van simple mód is:
Bemész a Quickstart részbe, beállítod az Emulated Hardware részben, a Model-t "A500"-ra, a Configuration-t 1.3 ROM, ECS Agnus, 1 MB Chip RAM-ra és ez vinni fogja a "régi" (értsd: 1.3 és OCS alá íródott) Amigás játékok elsöprő többségét.
Ha "új" (értsd: AGA vagy 2.0+ alá íródott) Amigás játék kell, akkor a Model "A4000" legyen, a Configuration pedig 68030, 3.1 ROM, 2MB Chip + 8MB Fast és ez vinni fogja a nagy részüket.
Ezen a két gépen a játékok 95 vagy akár mégtöbb százaléka el fog menni. Értelemszerű kivétel, aminek mondjuk RTG vagy valami izmosabb CPU - 060 vagy PPC - kell, dehát abból össz-vissz van kb. pár darab. (De egyébként a WinUAE azt is viszi, csak azt akkor össze kell lőni.)
Ami minimális "nem triviális" kivétel előfordulhat, az kb. pár tíz darab 2.0+ KS-t igénylő, de szarul megírt játék, aminek vagy az AGA, vagy a 32-bites címbusz tesz be. (Ilyen például a Jump 'n' Roll, ez AGA gépeken széteső képet ad.) Ezek nem mennek egyiken sem, illetve az AGA miatt széteső képen lehet segíteni, ha KillAGA-val indítod a programot, vagy ha az Early Startupban (bootkor két egérgomb) tiltod az "Advanced" chipset-et, de ugye most a legegyszerűbb emulátoros megoldást keressük; tehát ezekhez javasolt egy 2.0+ KS-sel, de 24-bites címbusszal bíró gép, pl. A500+ vagy A600 (A3000 nem jó a 68030 miatt!), lehetőleg a 2 MB Chip RAM expanded configuration. (Jó lenne a késői A2000 is, de A2000 nincs a Quickstartban, ki tudja miért... Illetve a csak a 32-bites címbusz miatt elbaszódó játékoknak, amiknek az AGA-val nincs bajuk, azoknak a stock A1200 is jó, mert a 68EC020 címbusza csak 24-bites.)
Tehát összesítve:
 •  "Régi" Amigás játékhoz: A500 - 1.3 ROM, ECS Agnus, 1 MB Chip RAM
 •  "Új" Amigás játékhoz: A4000 - 68030, 3.1 ROM, 2MB Chip + 8MB Fast
 •  "Szarul megírt 2.0-ás" játékhoz: A500+/A600 - 2 MB Chip RAM expanded configuration
És ez így már 99.99%+. Tényleg csak az a pár cucc marad amihez nagyon tápos HW-k kellenek. Hangsúly a kell-en, mert pl. egy AB3D vagy egy Breathless is elmegy 68030-on, csak épp lassú lesz, tehát nem kell, csak jó, ha van.

Ja, azt tudom, de ezt a végtelenségig nem játszhatják, mert a saját nézőközönségüket fogják leépíteni.
E-Mail
mutantleg
2019.04.11. 11:46:51
Persze, de ezt itt most tudom meg toled, aki ert az amigahoz, maga az emulator nem mondja meg neked hogy
biztos jo lesz ez is hanem van tobb oldal beallitas
(tehat az a gond mint regen volt a xerox sztori, hogy a fenymasolon meg regen nem volt az a bazi nagy
szines gomb hogy masolj, es volt egy video amin ket fomernok szorakozott 30 percig hogy kitalalja hogy lehet ket lapot masolni)

Nem kell hogy legyen benne barmi ami bannolhato, pont ez a poenja az egesznek (valami 50 millio videot szedtek
le mostanaba.. mert az 'algoritmus' azt mondta hogy neki nem tetszik)
Na ezt eletbe nem talaltam volna meg
E-Mail
TCH
2019.04.11. 09:05:14
Túlspilázod nép, a játékok 95%-a elmegy vagy 1 MB Chip RAM-os A500-on, vagy egy alap A4000-en. Ha az van ráírva, hogy AGA, vagy az, hogy, 2.0-ás vagy nagyobb KickStart kell neki, akkor az utóbbi, ha nem, akkor az előbbi.

Hát ebben speciel semmi nem volt, ami miatt bannolhatta volna. Egyébként most felleltem az ídédékúdén (sejtettem, hogy onnan volt): Dan The Man Stage1
E-Mail
mutantleg
2019.04.10. 22:17:18
Persze, csak mire ez kiderul mar a hajam is egnek all mert minden jatekhoz
majd en egyedul kitalalom szerinte melyik geptipus meg kickstarter meg rom meg faszom
Lehet hogy aki ismeri es volt amiga-ja az erti de nekem elmegy tole a kedvem (es gondolom masoknak is)

Nem hiszem hogy ez valaha meglesz, youtube az szereti veletlenszeruen torolni a videokat
es egybe bannolni csatornakat (plane mostanaba)
ha igazi jatek lenne akkor latnek eselyt
E-Mail
TCH
2019.04.10. 19:37:34
Hát én még mindig EmuZWin-t használok, csak már WINE alól.
E-Mail
Sauron
2019.04.10. 16:46:46
De a Marvint egy ideje valamiert levettek a Playstore-bol... De nekem megvan az apk meg el is lehet erni itt ott.
E-Mail
Sauron
2019.04.10. 15:25:25
Nekem a Gerton Lunter fele Z80 volt a kedvenc emum. Ez kezdettol annyira utos volt, hogy mindenkit maga moge parancsolt... Igaz fizetos, de volt egy verzio amit ingyen adtak egy ideig. Illetve mar evek ota o se ker erte penzt. Persze DOS-os de mintha Win-re is menne... Az Androidon meg a Marvin ami nekem bejott. Teljes spectrum billentyuzetet ad ami tobbnyire hasznalhato, legalabbis jobban mint a tobbi amit lattam...
E-Mail
Sauron
2019.04.10. 15:23:01
En se tudtam de ott van. Es persze dramatizaltak, de mashol is olvastam ugy emlekszem, mikor minden varakozasa ellenere kiszortak az iskola szamitogep programbol, iszonyuan kikelt magabol. Meg egyaltalan, az egesz filmbol az jon le, hogy eleg nehez ember es ha valaki nem ert vele egyet akkor az hamar felidegesiti. Mellette egy geniusz, kerdes nem fer hozza, de az uzletben nem volt igazan otthon, ami nem rohato fel neki szerintem.
E-Mail
TCH
2019.04.10. 15:10:37
MG:
WinUAE-vel mi baj? Mindent tud és nagyon jól tudja.

Az, ez egy tecső videó. Pixelesnek pixeles, de nem lopták a sprite-okat. És nem ilyen félig-felülnézetes volt, mint a DD, hanem full oldal.

Sauron:
Még nem láttam. De nem tudom, tudtommal Sinclair nem volt ilyen őrjöngős típus.
E-Mail